
Aktiffelsefe Kültür Derneği olarak kuruluşumuzun 35. yılını kutladık!
Aktiffelsefe olarak felsefî gönüllülükteki 35. Yılımızı “İnsan Köprüdür” sloganıyla kutluyoruz!
27-28 Nisan 2024 tarihlerinde 35. Yıl Aktiffelsefe Festivalimizi Çankaya, Zübeyde Hanım Kültür Merkezinde tüm şube ve temsilciliklerimizden 566 üye ve dostumuzun katılımıyla gerçekleştirdik.
Festivalimiz İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından opera sanatçılarımızın konseri ve Aktiffelsefe 35. Yıl Belgeseli gösterimiyle başladı.
Çankaya Kaymakamı Sn. Murat Duru’nun, Aktiffelsefe Genel Başkanı Sn. Oya Uysal’ın, GEA Arama Kurtarma Grubu Koordinatörü Sn. Umut Dinçşahin’in ve Geleneksel Türkiye Fotoğraf Yarışması Danışmanımız Sn. Mehmet Arslan Güven’in 35. Yıl konuşmaları uzun yıllardır süren felsefi dostluğumuzu perçinledi.
Aktiffelsefe Kültür Yayınları Koordinatörü Sn. Gülcan Gelerli Yazıcı, içerikleri gönüllülerimiz tarafından hazırlanan Feniks Dergimizin 100. Sayısı ile son kitabımız “İnsan Köprüdür” yayınlarının 35. yıl anısına okurla buluştuğunu müjdeledi.
35. Aktiffelsefe Festivalimiz kapsamında “İnsan Köprüdür” ana temalı panelimiz Sn. Nur Karen Bektaş’ın moderasyonu ile gerçekleşti.
Köprünün eğitim, sanat, bilim ve birlikte yaşam vasıtasıyla nasıl güçleneceğini vurgulayan panelistlerimiz Sn. Elif Öztürk’e, Sn. Büşra Günçel’e, Sn. Ahmet Dildan’a ve Sn. Umut Dinçşahin’e değerli aktarımları için teşekkür ederiz.
İnsan köprüdür teması ile eğitim perspektifinden, sahip olma bilincinin giderek köklendiği ve eğitime de yansıdığı günümüz dünyasında, felsefenin ışığı ile eğitimi buluşturmaktan ve “sahip olma” isteğinden “olmak” bilincine doğru bir köprü kurmaktan;
Bilim perspektifinden, doğanın ve evrenin bilgisini araştıran bilim ve felsefenin gerçeğin farklı boyutlarına ışık tuttuğu ve ancak bunların el ele vermesiyle geleceğe yön verecek olan yeni bilimin daha hümanist ve bütüncül olabileceğinden ve tarih içinden bu rönsesansı başarmış bilim insanlarından;
Sanat perspektifinden, dün ve yarın arasında köprüler kuran sanatın, yalnızca geçmişi anlamamızı değil, aynı zamanda yarının kültürünü inşa etmemizi mümkün kıldığından, sanatın kültürler arası, zaman ve mekânın ötesinde, insanlığın güzellik ve estetikle buluşmasını sağlayan ortak dil olduğundan;
Birlikte yaşam perspektifinden, kendine ve diğer insanlara, doğaya yabancılaşan ve yalnızlaşan insanın ruhun etiği ve estetiği ile yeniden kendi doğasına yakınlaşabileceğini ve birilkte yaşamı inşa edebileceğinden bahsedildi.
Aynı zamanda 35. Yıl Aktiffelsefe Festivalimiz unutulmaz bir tiyatro oyununa ev sahipliği yaptı:
Maxwell Anderson’un aynı adlı eserinden uyarlanan “Yalınayak Sokrates” oyunu, yönetmen Sn. Kemal Bal ve Aktiffelsefe Antalya Şubemizin üye ve gönüllülerinin performansıyla sahnelendi.
Nice 35 yıllara!
