Seminer ve Konferanslarımız

SENDE OLANI BULMAN İÇİN:  Yaşam için 

Felsefe ve Psikoloji Seminerleri

Yaşam için Felsefe ve Psikoloji Seminerler /Ücretsiz Başlangıç Semineri Bugün felsefe, kafa karıştıran sorulara, entelektüellerin yaptığı “ciddi” ve ağdalı konuşmalara indirgenmiş olsa da kelimenin tam anlamıyla BİLGELİĞE DUYULAN AŞKTIR. Eğer sen de keşfetmeye, yeni şeyler öğrenmeye meraklıysan ve felsefeyle yaşamına farklı bir anlam katmak istersen seminerlerimize davetlisin. NEDEN FELSEFE? • İnsan nedir? • Ben kimim?

 


AKTİFFELSEFE KONUŞMALARI – 3: Antik Dönem Hekimleri


Paracelcus ve Bergamalı Galen  Antik dönem hekimleriyle tanışalım…  Modern tıp, insan anatomisini hasta olan kısmıyla ele alır.  Antik tıp ise; insanı bütün olarak ele alarak hastalığı anlamaya çalışır. M.S. II. Yüzyılda Bergama’da yaşamış olan Galen, hayvanlar üzerinde gerçekleştirdiği deneysel çalışmalarla toplardamarlarda hava değil kan dolaştığını bulmuştur. Hâlen kullandığımız eczanelerde hazırlanan ilaçların birçoğu Galen’ in reçetelerinden; bize mirastır.


 

 


 

DÜNYA FELSEFE GÜNÜNDE- Aktiffelsefe Konuşmaları: İslam Filozofları


Aktiffelsefe konuşmalarında sizleri  üç İslam Filozofu ile buluşturuyoruz. Yirmişer dakikayla filozofların öğretilerine yolculuğa çıkacağız. Farabi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Hoca Ahmet Yesevi. İslâm Filozofları denince kimler geliyor aklınıza? İslâm, kalp teslimiyetiyle, insanı mükemmelliğe götürmeyi amaçlar. Bu ilkeyi başına tac etmiş filozoflar; insanı anlamayı, insanı merkezde tutarak ilâhî olanla bağ kurmayı öğütlerler. Böylece bizlere rehber olurlar.


 

 


FELSEFE:  Uzun Yaşamanın Kısa Yolu


Yaşam için Felsefe ve Psikoloji Seminerler / Ücretsiz Başlangıç Semineri Bugün felsefe, kafa karıştıran sorulara, entelektüellerin yaptığı “ciddi” ve ağdalı konuşmalara indirgenmiş olsa da kelimenin tam anlamıyla BİLGELİĞE DUYULAN AŞKTIR. Eğer sen de keşfetmeye, yeni şeyler öğrenmeye meraklıysan ve felsefeyle yaşamına farklı bir anlam katmak istersen seminerlerimize davetlisin. NEDEN FELSEFE? • İnsan nedir? • Ben kimim?


 

 

 


 

AKTİFFELSEFE KONUŞMALARI : Kahramanın Sonsuz Yolculuğu


Aktiffelsefe konuşmalarında Tarihteki 4 mitik kahramanın büyüleyici hikâyesi ile sizleri buluşturuyoruz: Theseus, Odysseus, Herakles ve Perseus Bir kahraman olarak baktın mı hiç kendine? Yaşamın içerisinde, kendimize anlam katmanın bir yolunu ararken;  günübirlik telâşların ötesinde bir arayışa gireriz. Gün içerisindeki bu küçük arayışlarımıza karşılık, “küçük kara balık” misali suyun ana kaynağını bulmak isteriz.


 

 

 


Felsefe, Psikoloji, ve Gönüllülük Seminerleri – 2


Aktiffelsefe Ankara olarak yeni eğitim dönemindeki seri seminerlerinin ikincisini 14 Ekim 2019 Pazartesi günü siz değerli Ankaralılar ile buluşturuyoruz. Katılım için formu doldurunuz. NASIL BİR FELSEFE?: ‘Yaşam için Felsefe ve Psikoloji Seminerleri’ ile Doğu ve Batı Felsefelerini karşılaştırılmalı olarak inceliyoruz.


 


AKTİFFELSEFE KONUŞMALARI – 4 : Anadolu Filozofları


Duyduk duymadık demeyiiin! Bu akşam 3 büyük adam mermer masanın etrafında buluşuyoor!   Anadolu Filozoflarını tanıyor musun?  M.Ö. yaşamış bu filozoflarla yeniden buluşmaya var mısın? “Agoranın ortasında kocaman mermer bir masa duruyordu.  Bir ses duyuldu:   “Duyduk duymadık demeyiiin! Bu akşam dört büyük adam mermer masanın etrafında buluşuyoor!   Bize tarihin sayfalarından gelen hazineleri verecekleer!”


 


HAREKET İÇİN: Motivasyon


“Hareket için: Motivasyon” konulu konferans, Oya UYSAL tarafından 02 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’da Aktiffelsefe Ankara’da sunulacaktır. Konferansa katılım ücretsizdir fakat sınırlı salon kapasitesi nedeniyle katılmak için kayıt olunması gerekmektedir. Katılmak için form doldurmanızı rica ederiz.


 


RÜYALAR Konferansı


Her gece uyuduğumuzda fantastik, bilim kurgu, dram , komedi vb. türlerde bir sürü kısa film görüyoruz; Rüyalar ! Gördüğümüz bu kısa filmlerin hepsi bizlere özeldir, birimizin filmi diğerinin sahnesinde oynamaz. Bazılarımız kısa filmlerini yani rüyalarını görse de hatırlamıyor, “Ben rüya görmem.” diyor . Bazılarımız içinse filmin sahneleri çok net oluyor ama alt metni okumakta, onları anlamlandırmakta güçlük çekiyoruz.


 


Carl Gustav Jung ve Rüyalar


Anlamı nedir? Neden rüya görürüz? Rüyalar ve kişilik etkileşimi. Rüyalar ve bilinç
Uykunun belli bir dönemindeki algısal bir yaşam olarak tanımlanan rüya hem nörofizyolojik hem de psikolojik bir olgu olarak kabul edilir. C. G. Jung rüyaların analizi konusunda üç büyük şahsiyetten biridir. Psikolojik bir gerçekliğin açıklanmasında kullanılan nedensellik ve sonuçsallık ilişkileri açısından Freud, nedensellik açısından bastırılmış, gizlilik olgularından söz ederken, onun öğrencisi olan Jung sonuçsallık açısından rüyaların bize bir şeyler öğrettiğinden bahseder.


 


Don Kişot Sembolojisi ve Müzikal Tiyatro Oyunu


Geçen hafta sonu KOZA tiyatro ekibinin yeniden can verdiği Don Kişot ile içimizdeki kahramanla buluşmak üzere bir yolculuğa çıktık .Yol göstericimiz Don Kişot olsa da onu anlamak o kadar da kolay değildi, nihayetinde o bir deliydi!. Peki, ya nasıl daha iyi anlayabilirdik ki onu?


KOZA tiyatro ekibi bu soruyu önceden düşünmüş olacak ki hazırladığı Don Kişot Sembolojisi adlı konferans ile Don Kişot’ a ve yaşadığı yolculuğu anlamlandırmamızda bizlere farklı bir bakış açısı kattı.


 


Öfkeyi Yönetmenin ve Yenmenin Yolları


Öfke geçmişten beri insanı en çok etkileyen kötülüklerden biri oldu. Şimdi biraz daha
fazla. Çünkü stres ve beklentiler ile birleşince çok daha yıkıcı bir hal aldı.
Öfke nelere neden olmadı?
İnsanlığı mahveden savaşlar, sonradan pişman olunan sözler,
kalplerde açılan derin yaraların altında hep bu kusur gizli..
Peki, hepimizin yaşamın bir anında şikayetçi olduğu ama bir türlü yenemediği bu kusuru yenmek mümkün müdür?


 


Tembellik ile Mücadele Yolları


25 Şubat Cumartesi günü “Tembellik ile Mücadele Yolları” adlı konferans geniş bir katılımla gerçekleşti. Konferansta tembelliğin bir kişilik özelliği değil bir kusur olduğuna değinen araştırmacı Sn. Nazım ÖZDEMİR, tembelliğin kaynağı ve çözümü hakkında önemli ipuçları verdi.


 


Etik Haftasında “Etik ve Değerler” Konferansı


Ankara Aktiffelsefe tarafından Etik haftası nedeniyle Ayrancı Mesleki veTeknik Anadolu Lisesinin daveti üzerine  29 Mayıs cuma günü “Etik ve Değerler” konferansı gerçekleştirilmiştir. 150 öğrenci tarafından ilgiyle izlenen konferans sonrasında “Erdemler Sergisi” açılmıştır.


 


Zor İnsanlarla Geçinme Sanatı


Çoğu zaman günümüzü birlikte geçirdiğimiz insanları kendimiz seçemiyoruz. Farklı farklı kişilik yapılarındaki insanlarla karşılaşıyoruz. Kimlere zor insan denir? Peki siz zor bir insanla karşılaştığınızda nasıl tepki veriyorsunuz? İçinizden geldiği gibi mi davranıyorsunuz yoksa hep aynı tepkiler mi sergiliyorsunuz? Zor insanları hayatımızdan çıkartmak çözüm müdür?


 


Bizi Yoran ve Dinlendiren Şeyler


“Yorgunum, Bitkinim, Uykusuzum, Çok Yıprandım, Hiçbir Şey Yapacak Gücüm Yok, Uzun Bir Tatile İhtiyacım Var, Dinlenmeliyim..”


Bu kelimeler dilimizden düşmüyor. Bu dinlenme susuzluğu; bir hafta sonu kaçamağı, küçük bir hava değişimi, popüler olmuş bir tatil köyüne gitmek veya otantik bir ülkede macera turuna katılmakla özdeşleştirilir.