YouTube Yayınlarımız
İnsanlık olarak ayrışmak, gruplaşmak ve bazılarını “öteki” ilan etmek için pek çok sebep buluyoruz. Fakat bu ayrışmanın bize getirdiği, acı ve yıkımdan daha fazlası olmuyor. Modern zamanların teknolojisi ile uzaydan yerküremize baktığımızda, bizleri ayıran sosyal sınırların olmadığını görürüz. O hâlde, bizler sınırlarımızı neye göre çizeriz?
İskenderiyeli gök bilimci ve filozof Hypatia “Bizi birleştiren şeyler, ayıranlardan fazladır.” der. Çatışmak ve ayrışmak yerine, uyum içerisinde ve birlikte hareket etmeyi öğrendikçe daha büyük bir gücü açığa çıkartabiliriz.
Peki, ayrışmak bu kadar yaygın ve kolayken bizi ne birleştirebilir? Hypatia’nın felsefesi rehberliğinde, birlik fikrini ve bizi nelerin birleştirdiğini keşfetmek üzere webinarımıza davetlisiniz.
2022 yılında Aktiffelsefe olarak ayda bir gerçekleştirdiğimiz webinarlara “Felsefe İyileştirir” üst başlığı altında birçok filozofun ruhu sağaltan düşüncelerini ele alacağımız buluşmalarla devam edeceğiz: Çünkü felsefe, kafası karışık insanların yaptığı kafa karıştırıcı bir faaliyet (!) olmanın çok ötesinde yaşamın değişimlerine, zorluklarına ve fırtınalı sularına bir anlam verir. İnsanın kendini ve evreni anlamasına ve onun içinde bir yer bulmasına rehberlik eder.
Özgürlüğün, mutluluğun ve aşkın zamansız doğasıyla temas etmemizi sağlar. İnsan, doğadan ve kendi tabiatından kaynak bulan zamanlar üstü değerlerin solmaz ışıltısı altında kendini ve evreni tanıdıkça güvenle geleceğe doğru ilerleyebilir. Çünkü felsefe, “iyileştirir”. Belirsizliğin, korkunun ve endişenin pandemisi içinde yaşayan bizler için felsefe yeniden bizi kendi güvenli limanına davet ediyor.
Türkiye’deki en güzel antik kentlerden birisi olan “Aphrodisias” Yunan Tanrıçası Aphrodite’e adanmış, parlak dönemlerinde bünyesinde ünlü bir heykeltıraşlık okulu ile adından söz ettirmiş olan ünlü bir kenttir. Afrodisias Antik Kenti, Unesco tarafından da 2017 yılında Dünya Mirası listesine dâhil edilmiştir. Antik kentin genel yapısı olan; Tetrapilon, Aphrodisias Afroditi, Kentin Tiyatrosu, Heykeltıraşlık Okulu hakkında bilgilerin aktarılacağı webinarımızı Aktiffelsefe Antropoloji ve İnsan Kaynakları Araştırma Ekibi aktaracaktır. Aktiffelsefe Antropoloji ve İnsan Kaynakları Araştırma Ekibi antropoloji, dil, sanat, tarih, mitoloji, psikoloji, kültür vb. insanın gelişimi, evrimi ve kültürleşmesi üzerine araştırmalar yapmak üzere bu alanlardan mezun kişilerin bir araya gelip çalıştığı ve araştırmalarını makale yazıları, seminerler aracılığı ile sunan bir ekiptir.
Herkes diyor ki,
Felsefe nedir?
Herkes konuşmaya can atarken dinlemeyi bilmektir,
Zayıf bir dünyada cesur olmaktır,
Aylaklık yerine çalışmaya değer vermektir,
Herkes her şeyi inkar ederken bir ideali yaşamaktır,
Hayatın rutin akışında yıldızları fark etmektir,
Herkes kendi iç benlerine açılan kapıyı kapatırken insanlar arasında anlayışı yaymaktır.
Vefatının 700. Yılı Nedeniyle 2021 “Unesco Yunus Emre Yılı”
Etkinliğimiz ücretsizdir, katılım için lütfen profildeki formu doldurarak kayıt yaptırınız.
“Yunus Emre” deyince:
Derin bir insan sevgisi,
Hakikat yoluna adanmış bir kalp ve mistik, şiirsel ve kalpten bir dil ile karşılaşırız.
Yaşadığı ortam ve zamanın sahip olduğu zorluklara rağmen fikirleri ve yaşamı ile Anadolu’da açan bir çiçeğin izlerini görürüz Yunus Emre’de…
“Ben gelmedim dava için,
Benim işim sevi için,
Dost’un evi gönüllerdir,
Gönüller yapmaya geldim.”
Yunus Emre
Şiirleri ile bilgelik yolculuğunu, merhametli, sevgiye ve gönül inşa etmeye dayalı hayat felsefesini çok sade ve içten şekilde anlatır,
Olgunlaşma serüveninde karşılaştığı zorluklara karşı takındığı tavır ile insanların kalplerini ısıtır Yunus Emre…
“5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü”nde gerçekleşecek olan “Gönül İnsanı ‘Yunus Emre'” webinarımıza davetlisiniz.
Etkinliğimiz çevrimiçi yapılacaktır ve katılım ücretsizdir.
‘Felsefe Destanı’ olarak da adlandırabileceğimiz, adeta bir filozoflar geçidi olan Raphael’in “Atina Okulu Freski”…
Felsefenin fırça ve renklerle yapılan müthiş tasviri…
Platon, Aristoteles, Diyojen, Öklid, İbn-i Rüşt… ve daha pek çok filozof ve bilim adamının yer aldığı Atina Okulu freskinin resmedilişinin üzerinden yaklaşık beş yüz sene geçmesine rağmen eser hala ilk günkü önemini korumakta ve bizlere ilham vermekte…
2021 Dünya Felsefe Günü Unesco teması farklı kültürlerin karşılıklı olarak birbirini anlaması için bizleri keşfetmeye ve araştırmaya teşvik ediyor;
Sanatın ve fikirlerin eşsiz bir sentezi olan bu freski ücretsiz çevrimiçi etkinliğimizde hep birlikte inceleyelim:
İnsanı, dünyayı, felsefeyi ve kendimizi anlamak için bir fırsat sunsun.
“Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ve ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir.”
Anadolu’da güçlü etik temeller inşa etmiş olan Ahi Evran’ın doğumunun 800. Yılı nedeniyle Unesco 2021 yılını Ahi Evran yılı olarak ilan etti.
12. Yüzyılda dürüstlük ve dayanışma temel fikirleriyle insanlar ile meslek localarını birleştiren Ahilik sistemi, kendi içinde yaşam ve çalışma ilkelerine sahip…
Etik eğitimi, ekonomi ve sosyal güvenlik açısından da güçlü bir model olarak karşımıza çıkıyor: “Dünya Etik Günü”nde Anadolu tarihinde güçlü bir örnek olarak, bu değerler sistemini ve kurucusu Ahi Evran’ı biraz daha yakından tanıma fırsatı için sizi davet ediyoruz.
“Dünya Etik Günü” kutlu olsun.
Neden “filozof” deyince ilk aklımıza gelen kişilerden biri Sokrates’tir? Hiç kitap yazmamış olmasına ya da bir okula sahip olmamasına rağmen Sokrates adını neden bu kadar çok duyarız?
Bu sorunun yanıtı onun filozofça yaşama sanatında gizlidir. Sokrates gerçek bir filozoftu, çünkü felsefeyi bir konuşma konusu olmaktan çıkartıp sokaklara aktardı ve yaşama tercüme etti. Sadece kendi döneminde bilmek için yanıp tutuşan birçok insanı etkilemekle kalmadı; aktardığı fikirler ile süregelen zamanlarda sesi yankılanmaya devam ediyor: “Kendini tanı, evreni tanıyacaksın.”
Bu webinar’ da Antik Yunan dünyasında kısa bir yolculuğa çıkacağız ve Sokrates’in bilgeliği ile biraz şaşıracak, biraz düşünecek ve biraz da güleceğiz.

Ne zaman mutlu oluruz? Bir şeye sahip olduğumuzda mı? Rahat ettiğimizde mi? İkigai felsefesine göre insanı sabah yataktan kaldıran bir yaşam amacı varsa, insan mutludur. Yapılan araştırmalara göre bu vizyon Japonya’daki insanların daha mutlu ve daha uzun yaşamasının bir anahtarı…
Kobayashi Tsukasa şöyle der “İnsan yaşam amacına sahip olduğunda benliği adım adım çiçek açar.”

❓İnsan hislerini ve düşüncelerini seçebilir mi?
❓Dengeli, uyumlu ve mutlu olmak bir seçim midir?
Tükenmişlik hissi, depresyon, kaygı bozuklukları dünyanın her yerinde gün geçtikçe artıyor. Aynı zamanda tüm bunlar fiziksel rahatsızlıkların da ortaya çıkmalarına da neden oluyor.
🔅İyi hissetmeye giden yol ise, öncelikle kişinin kendi duygu durumunu fark etmesi ve gün içinde duygu durumlarını gözden geçirmesiyle başlıyor.
🤔Son yıllarda insanın mutluluğu üzerine pek çok araştırma yapan bilişsel psikolojiye göre nasıl düşünürsen, öyle hissedersin.
🙋Epiktetos şöyle der; “Mutluluk üç şeye dayanır; iradeniz, karşılaştığınız olaylarla ilgili fikirleriniz, bu olayları işleme biçiminiz.”

(25 Mayıs – 31 Mayıs Etik Günü ve Haftası)
“Aydınlanma; kişinin kendi aklını kullanmaya cüret etmesidir.” Immanuel Kant

“Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz.”
Bu söz “Enderun Okulu”nun duvarında yazıyordu.
Osmanlı’da bir yönetici yetiştirme okulu olarak karşımıza çıkıyor “Enderun” ve aynı zamanda Osmanlı’nın gelişmesinde büyük öneme sahip olmuş olan bir eğitim sistemi…
Okulun yapısı ve öneminin yanı sıra, tarih içinde hangi sistemlerden ilham aldığını da öğrenmek ister misiniz?
Enderun içindeki odalar nelerdir?
Orada nasıl terfi alınırdı?

“Yol” kavramı Japon kültürünün temelini oluşturur: Çayın Yolu, Yazının Yolu, Çiçeğin Yolu… Geleneksel Japon sanatlarında sanatçı uyguladığı sanatın yolunu takip eder ve bu felsefi disiplin ile kendini dönüştürür.
“Dünyayı yaratan eylem, onu tamamlayan eylem ile aynıdır.” Samuray Sözü

“Ne ararsan kendinde ara.” diyen, “Anadolu Erenlerinin Piri” olarak bilinen 13. yüzyılda yaşamış Hacı Bektaş-ı Veli’nin vefatının 750. yılı nedeniyle Unesco tarafından 2021 yılı Hacı Bektaş-ı Veli yılı olarak duyuruldu.
Biz de bunu fırsat bilerek kültürel yaşamımızda pek çok izi olan bu bilgenin yaşamı ve öğretisi, tarihte nelere etki ettiği üzerine bir webinar yapmaktan mutluluk duyuyoruz.
Bu etkinlik, ülkelerin gelişmişlik seviyelerini arttırabilmek için Birleşmiş Milletlerin belirlediği kalkınma hedeflerinden birisi olan “4-Herkes için yaşam boyu öğrenim fırsatlarını teşvik etmek” amacına hizmet etmektedir.

Mezopotamya eski insanın ayak izlerini takip edebileceğimiz pek çok hazineye sahip… Göbeklitepe ve Balıklıgöl bunlardan ikisi…
Çanak Çömleksiz Neolitik Dönemin insanlarının anıtsal mimarisiyle dünyayı şaşırtan Göbeklitepe, sembolik düşünceyi somutlaştıran kutsal bir mekân görevi görüyor.
Sanal bir gezi ile birlikte keşfetmeye ne dersiniz?
Bu etkinlik, ülkelerin gelişmişlik seviyelerini arttırabilmek için Birleşmiş Milletlerin belirlediği kalkınma hedeflerinden birisi olan “11-Dünyanın kültürel ve doğal mirasının korunması ve gözetilmesi çabalarının arttırılmasına hizmet etmektedir.

“Bir mucidin en büyük amacı doğanın güçlerini insanın ihtiyaçlarına göre kontrol altına almaktır.”
Tesla
Doğa, bilim ve felsefenin bir araya geldiği yerde insanın gelişimini buluruz. Çağının ötesinde yaşamış bir dahi olan Nikola Tesla çalışmaları ile 20. yüzyılı inşa etmiş bir bilim insanıdır: 4 Nisan Pazar akşamı, gelin birlikte onu biraz yakından tanıyalım.

“Fırtınalı bir dünyada araya girmenin en rahatlatıcı ve en güçlü yolu; ayağa kalkıp, ruhunuzu göstermenizdir.” Clarissa P. Estes
Aktiffelsefe Kültür Derneği ve Farya Farkındalık Yarat Derneği iş birliği ile Dünya Kadınlar Gününde kadının iç gücünü, kapasitelerini ortaya çıkarabilmesi için tarihsel örneklerden ilham alıyoruz.
İnsan uğruna mücadele ettiği bir İdeal ile hayata ve kendine değer ve güzellik katar. Yozlaşma, adaletsizlik, etik yoksunluğu ve pek çok acı ile sarsılan dünyamız, her insanın içinde taşıdığı insani onuru, iyiliği ve cesareti beklemektedir.
Yaptıkları ile yaşadıkları döneme damga vurmuş ve tarihin yönünü değiştirmiş pek çok kadın kahraman arasından dördünü Dünya Kadınlar Gününde biraz daha yakından tanıma fırsatı bulacağız.

“Ne gördüğüm hakikati gizlemekten hoşlanırım ne de bunu açıkça ifade etmekten korkarım.”
Orta Çağ’ın karanlığında bir yıldız gibi parlayan Giordano Bruno; kozmoloji, astronomi ve felsefe konularında zamanının ötesindeki fikirleriyle tuttuğu ışığı günümüze ulaştırmayı başarmıştır. Bir Rönesans filozofu olarak, kendi döneminde ve sonrasındaki araştırmalara konu olmuş gizemli bir dehadır.
Korkusuzca, cehalete karşı, yalnızca bilimin ve gerçeğin ışığında hareket eden Giordano Bruno, 17 Şubat 1600 tarihinde, Roma’da Campo de’ Fiori meydanında yakılarak idam edilmiştir. Ancak onu mahkûm eden tutucu zihniyete rağmen; fikirleri, gerçeğe ve bilime olan adanmış tutumuyla ölümsüzleşmiş, adını tarihe yazmıştır.
Giordano Bruno’nun hayatı, fikirleri ve felsefesi üzerine aktarımda bulunacağımız ve ‘Zoom’ üzerinden ücretsiz ve çevrimiçi gerçekleşecek “Giordano Bruno: Ölüme Meydan Okuyan Filozof” webinarımıza ilgi duyan herkesi davet ediyoruz.